Grule wychodzi na to , że pochodzą z poznańskiego tak jak moje korzenie :) , ale całkowicie o nich zapomniałam . Zrobiłam , aby przypomnieć sobie ich smak i warto. Prezentują się super , smakują także wyśmienicie.Trochę zabawy przy zawijaniu je w sreberka , czułam się jak świstak , potem piekarnik .....
Grule z jajkiem przepiórczym
8 ziemniaków
1/2 kg twarogu
śmietana 18 %
2 cebule
sól
pieprz
3 ząbki czosnku
szczypior
jajka przepiórcze
Ziemniaki dobrze myjemy i zawijamy je w złotko. wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy aż będą miękkie.Zależne to jest od wielkości ziemniaków. Cebulę kroimy drobno, czosnek także solimy w misce i mieszamy.Dodajemy twaróg, śmietanę , wyrabiamy . Dodajemy pokrojony szczypior i pieprz do smaku. Serek nie może być za suchy, nie żałujmy śmietany. Jajka przepiórcze smażymy na masełku. Miękkie ziemniaki przekrawamy ,nakładamy twaróg , ozdabiamy jajkiem i szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz