To danie zasmakuje wszystkim małym i dużym i tym starszym . Pasuje do ziemniaczków , ryżu a nawet makaronu. Możemy odgrzewać zawsze smakuje lepiej , możemy wziąć do pracy .
Klopsiki w sosie marchewkowo-porowym
składniki
30 dag mięsa od szynki
czosnek 4 ząbki
mała bułka
cebula
por
duża marchewka
śmietana 30 %
sos sojowy
sól
pieprz
olej 1 łyżka
masło 1 łyżeczka
jajko
mąka ok 1 łyżka
Mięso mielimy , bułkę moczymy w mleku , odciskamy i rozdrabniamy , dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko,sól,pieprz -mieszamy. Robimy małe klopsiki ,obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Nie smażymy długo ponieważ będą one jeszcze gotowane. Wyciągamy na papierowy ręcznik. Por kroimy na półksiężyce, cebulę siekamy , marchew obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Warzywa podsmażamy na maśle. Doprawiamy sosem sojowym i zalewamy wrzątkiem. Zagotowujemy,dodajemy klopsiki. Gotujemy aż wodą się zredukuje. Dodajemy śmietanę ,doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz