niedziela, 17 stycznia 2021

Klopsiki w sosie marchewkowo-porowym

 To danie zasmakuje wszystkim małym i dużym i tym starszym . Pasuje do ziemniaczków , ryżu a nawet makaronu. Możemy odgrzewać zawsze smakuje lepiej , możemy wziąć do pracy .


Klopsiki w sosie marchewkowo-porowym 

składniki

30 dag mięsa od szynki

czosnek 4 ząbki

mała bułka

cebula

por

duża marchewka

śmietana 30 %

sos sojowy 

sól

pieprz 

olej 1 łyżka

masło 1 łyżeczka

jajko

mąka ok 1 łyżka

Mięso mielimy , bułkę moczymy w mleku , odciskamy i rozdrabniamy , dodajemy do mięsa. Dodajemy jajko,sól,pieprz -mieszamy. Robimy małe klopsiki ,obtaczamy w mące i smażymy na oleju. Nie smażymy długo ponieważ będą one jeszcze gotowane. Wyciągamy  na papierowy ręcznik. Por kroimy na półksiężyce, cebulę siekamy , marchew obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Warzywa podsmażamy na maśle. Doprawiamy sosem sojowym i zalewamy wrzątkiem. Zagotowujemy,dodajemy klopsiki. Gotujemy aż wodą się zredukuje. Dodajemy śmietanę ,doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz