Bardzo fajna zupka akurat na rozgrzewkę wte zimowe i śnieżne dni . Dużo pora ,cebula czosnek i fajne różowiutkie mięso od szynki. Odrobina wina czerwonego, pasta pomidorowa i majeranek. To jest to :)
Zupa gulaszowa z porem
składniki
1 duży por
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 marchewki
olej
800g mięsa od szynki
pasta pomidorowa ok 200ml
majeranek
wino czerwone 100ml
przyprawa magii
przyprawa do mięsa czerwonego
sól,pieprz
liść laurowy
Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę, czosnek obieramy i siekamy. Pora kroimy w półksiężyce.Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę . Warzywa podsmażamy na oleju w dużym garnku ,solimy do smaku. Mięso kroimy w kostkę doprawiamy przyprawa do mięsa i dodajemy do warzyw . Podsmażamy. Dolewamy wino, redukujemy. Następnie dolewamy wody ok 1 litr i dusimy. Dodajemy liść laurowy.Po ok 30min dodajemy pastę pomidorowa i uzupełniamy wodą . Kiedy mięso jest miękki dodajemy przyprawę w płynie i majeranek. Podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz