niedziela, 24 stycznia 2021

Zupa tajska z krewetkami i cukinią

 Petarda moje smaki do tego młoda cukinia i dużo krewetek , cóż więcej chcieć . Piękna rozgrzewająca zupa w sam raz na zimę ,aby zamarzyć o wakacjach.

 Zupa tajska z krewetkami i cukinią 

składniki

biała część pora

1 cebula

1 marchewka

1 cukinia mała

czosnek 4 ząbki

krewetki obrane

mleko kokosowe ok 4 łyżki

pasta carry 

imbir

ok 1,5 litra bulionu

chilli

sok z połowy limonki

2 łyżki pulpy mago 

pędy bambusa 3 łyżki 

Cebulę i czosnek siekamy. Por i marchewkę kroimy w cienkie zapałki . Cukinie w paseczki. Na maśle podsmażamy warzywa, dodajemy curry , imbir i chwilę smażymy. Zalewamy bulionem zagotowujemy. Dodajemy pędy bambusa. Gotujemy ok 7 min. Dodajemy pulpe mango, sok z limonki i mleko kokosowe. Zagotowujemy. Dodajemy krewetki i gotujemy jeszcze chwilę . Doprawiamy chilli.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz