sobota, 20 marca 2021

Babka ziemniaczna z kiełbasą

 Babka ziemniaczana smakuje na ciepło jak i na zimno . Można ją podać z sosem grzybowym ale także z sosem czosnkowym na zimno .

Babka ziemniaczana z kiełbasą 

składniki

1,5 kg ziemniaków

2 cebule

4 ząbki czosnku 

30 dag kiełbasy

3 łyżki  mąki 

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 jajka 

majeranek

sól

pieprz

olej około 5 łyżek 


Ziemniaki obieramy połowę ścieram na małych oczkach a połowę na średnik. Odciskam ziemniaki ,uzyskany sok pozostawiam aby wytrąciła się skrobia ,którą z powrotem dodaję do ziemniaków. Cebulę i czosnek siekam podsmażam na 3 łyżkach oleju . Na drugiej patelni na pozostałym oleju podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę . Wszystko dodaję do masy ziemniaczanej. Doprawiam solą , pieprzem i majerankiem. dodaje jajka i mąki . Mieszam. 

Masę rozkładam na 2 jednorazowe foremki do pasztetu . Piekę w 170 stopniach około 1,5 godziny w kąpieli wodnej. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz