środa, 16 stycznia 2013

Karnawałowe foworki Ewunia

Nie ma karnawału bez chrustów . Polecam szybkie w wykonaniu i dużżo  jedzenia . 


Faworki'

składniki
50 dag mąki
    7 szt żółtka,
    4 łyżki śmietany gęstej kwaśnej
    1 łyżka cukier puder,
    2 łyżeczki wódka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
    1 litr olej rzepakowy do smażenia

Mąkę przesiewamy na stolnicę ciut solimy. Dodajemy proszek do pieczenia i cukier puder. Robimy dziurkę i wlewamy żółtka wymieszane z wódką i śmietaną. Nożem siekamy i wyrabiamy ręką ciasto. Wstawiamy do lodówki na ok 20 min. Następnie rozwałkowujemy . Kropimy na paski na środku pasku robimy przecięcie i wywijamy koniec prostokąta - tworząc faworek.  Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Wyciągamy na ręczniki papierowe następnie posypujemy cukrem pudrem .




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz