poniedziałek, 25 lutego 2013

Oponki z serem Ewuni

Oj jak dawno nie gościły u mnie oponki. Wszystko za namowa mojej córci - doprosiła się :)


Oponki Ewuni

składniki
  1/2 kg mąki
    2  jajka,
    30 dag twarogu
    1 szt cukier waniliowy,
    2 łyżeczki proszek dopieczenia,
    3/4 szt margaryny,
    2 łyżeczki spirytusu,
    1 szklanka cukru
    1 litr oleju

Na stolnicę przesiewamy mąkę dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia -mieszamy. Dodajemy twaróg wcześniej 3 krotnie mielony . Dodajemy pokrojona twarda margarynę. Siekamy jak ciasto kruche. Dodajemy jajko spirytus odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na ok 0,5 -1 cm wycinamy kółka i wycinamy kieliszkiem w środku małe kółeczka. Olej rozgrzewamy i smażymy oponki. Po usmażeniu wykładamy na ręczniki papierowe. Posypujemy cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. Uwielbiam oponki, muszę też takie zrobić.

    OdpowiedzUsuń