piątek, 11 października 2013

Krokiety w panierce z mąki kukurydzianej

Pyszne chrupiące krokiety z pieczarkami - wspaniały obiadek dla całej rodziny

Krokiety w panierce z mąki kukurydzianej


składniki'
 1 kg pieczarek
    4  cebule
    1/2 kg kapusty kiszonej
    1/2 kg kapusty białej
    pieprz biały
    Sól morska
    1 litr mleko
    3 szklanki mąki
    4 łyżki mąki kukurydzianej
    2 szt jajko
    olej
    bułka tarta

Pieczarki kroimy drobno , cebule siekamy. Podsmażamy wszystko na oleju. Kapustę biała kroimy w paseczki i gotujemy , kapustę kiszoną odsączamy i także gotujemy. Kapusty studzimy odcedzamy. Następnie podsmażamy na masełku i dodajemy podsmażone wcześniej pieczarki. Farsz mieszamy doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mleko miksujemy z mąką i jajkami. Doprawiamy solą do smaku. Z ciasta smażymy cienkie naleśniki. Około 1 szklankę  ciasta zostawiamy do obtoczenia krokietów.  Na środek upieczonych naleśników wkładamy farsz i zawijamy. Do pozostawionego ciasta dodajemy odrobinę wody i mąkę kukurydzianą - miksujemy. W cieście moczymy krokiety , następnie obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoto.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz