sobota, 9 listopada 2013

Jajka w sosie warzywnym

Lekki obiadek pyszny śmietanowy sos z marchewkę i groszkiem . Do tego jajka gotowane na twardo .

Jajka w sosie warzywnym 

składniki
  3 szt marchewki
    1 szklanka groszku  mrożony lub konserwowy
    1 łyżka masła
    2 szklanki bulionu
    1 szklanka śmietany 18-procentowej
    pieprz czarny świeżo mielony
    4 szt jajka

Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę , groszek rozmrażamy , można użyć konserwowego. Na patelni dość głębokiej rozpuszczamy masła i podsmażamy marchewkę , mieszamy i zalewamy bulionem , zagotowujemy. Dodajemy groszek zielony - gotujemy do miękkości warzyw. Jajka gotujemy na twardo , po ugotowaniu studzimy , obieramy i kroimy na pół. Do sou wlewamy śmietanę , zagotowujemy, doprawiamy pieprzem i wkładamy połówki jajek.


1 komentarz: