Mały hit w mojej kuchni malutkiej. zrobiłam i zasmakowało , robiłam 3 dni podrząd nie znudziło się . :)
Czerwona kapusta smażona w śmietanie
składniki
1/2 szt czerwonej kapusty
3 łyżki masło
pieprz kolorowy
Sól morska
ocet 10 procentowy
4 łyżki śmietany 30 %
Czerwona kapustę obieramy z brzydkich liści i kroimy w cieniutkie paseczki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy surowa pokrojona kapustę- smażymy. Odrobinę podlewamy i dalej pomału smażymy. Doprawiamy solą , pieprzem do smaku. Następnie dodajemy dla zakwaszenia odrobinę octu i dla przełamania odrobinę cukru. Mieszamy dobrze i jeszcze dusimy na małym płomieniu. Na końcu dodajemy śmietanę mieszamy i odstawiamy.
świetna do obiadu:)
OdpowiedzUsuń