Lekki obiadek pyszny śmietanowy sos z marchewkę i groszkiem . Do tego jajka gotowane na twardo .
Jajka w sosie warzywnym
składniki
3 szt marchewki
1 szklanka groszku mrożony lub konserwowy
1 łyżka masła
2 szklanki bulionu
1 szklanka śmietany 18-procentowej
pieprz czarny świeżo mielony
4 szt jajka
Marchewkę obieramy i kroimy w kosteczkę , groszek rozmrażamy , można użyć konserwowego. Na patelni dość głębokiej rozpuszczamy masła i podsmażamy marchewkę , mieszamy i zalewamy bulionem , zagotowujemy. Dodajemy groszek zielony - gotujemy do miękkości warzyw. Jajka gotujemy na twardo , po ugotowaniu studzimy , obieramy i kroimy na pół. Do sou wlewamy śmietanę , zagotowujemy, doprawiamy pieprzem i wkładamy połówki jajek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz