Dalej gustuje w kwiatach tym razem zrobiłam syrop z pięknych delikatnych kwiatków z bzu czarnego.
Oprócz zapachu i właściwości leczniczych ma cudowny zapach no i smak.
Wariacja kubków smakowych to na pewno a co nam jeszcze da.
Kwiaty bzu czarnego:
działają wykrztuśnie
rozrzedzają katar
działają napotnie
mają działanie antywirusowe
chronią i wzmacniają błony śluzowe dróg oddechowych
wzmacniają odporność
działają moczopędnie
wzmacniają naczynia włosowate
stabilizują krwiobieg
uśmierzają ból, w tym ból głowy
chłodzą
działają oczyszczająco
wychwytują wolne rodniki
przyspieszają przemianę materii
przeciwdziałają uderzeniom krwi do głowy
Prócz tego bez czarny jest bogaty w witaminy i minerały. Znajdziesz w nim: beta karoten, witaminy A, B1, B2, B3, B6, C oraz potas, wapń, magnez, sód, fosfor, sód. poza tym czarny bez zawiera pierwiastki śladowe: żelazo, miedź, mangan i cynk.
Syrop z czarnego bzu
składniki
40 baldachimów kwiatowych czarnego bzu
2 cytryny
2 litry wody
1,5 kg cukru
Najpierw odcinamy zielone patyczki przy kwiatach - dają goryczkę . Same kwiaty przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok 12 godzin. Po tym czasie .Pieluszkę tetrową nakładamy na druga miskę i przelewamy wodę z kwiatami wyciskamy przez tetrę kwiaty. Do wody z sokiem dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu aż cukier rozpuści się a sok lekko zgęstnieje. Gorący przelewamy do słoików i szybciutko zakręcamy.
W domu przepięknie pachnie aromatem z gotowanego syropu, warto zrobić :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz