sobota, 19 maja 2012

Sałatka ryżowa z cukinią i tuńczykiem

 Lubię sałatki ryżowe ,najlepsze są z ryżem brązowym .
 składniki
  * 1 szt cukinia,
    * 1 woreczek ryż kupiec
    * Sól,
    * pieprz kamis
    * 1 szt tuńczyk kawałki w oleju,
    * 1 szt papryka żółta,
    * natka pietruszki

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Studzimy . Paprykę żółtą kroimy  w kosteczkę . Tuńczyka wyciągamy z puszki lekko odcedzamy z oliwy na sitku dodajemy do ryżu i papryki . Cukinie kroimy w plastry długie następnie kroimy w paseczki .Paseczki cukinii wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy chwilę ,aż zmięknie. Odcedzamy na sitku studzimy i dodajemy do sałatki. Składniki mieszamy , dodajemy posiekana natkę. Doprawiamy sola i pieprzem

1 komentarz: