poniedziałek, 18 czerwca 2012

Expresowy chłodnik litewski

 Na fale upału nie ma nic lepszego niż chłodnik Litewski . 
Polecam produkty Robico Smukła Linia
składniki

     4 szklanka kefir,
    3/4 szkl śmietana,
    1 szt ogórek zielony,
    3 szt jajka,
    1 pęczek rzodkiewki,
    szczypior,
    sok z cytryny,
    3 łyżki barszcz czerwony w proszku Winiary
    Sól,
    pieprz kamis

Jajka gotujemy na twardo  w osolonej wodzie . Studzimy obieramy ,kroimy na cząstki. Kefir mieszamy z śmietana odstawiamy do lodówki. Proszek barszczu czerwonego zalewamy 3 łyżkami wrzątku mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia . Zimny barszcz wlewamy do kefiru z śmietaną mieszamy wstawiamy do lodówki. Rzodkiewki kroimy w kosteczkę ,ogórka obieramy kroimy w kostkę . szczypior siekamy . Warzywa mieszamy dodajemy do chłodnika . doprawiamy sola pieprzem i sokiem z cytryny . Podajemy z cząstkami jajka


1 komentarz: