Lekki barszczyk ,lekko świąteczny podany z smażona pieczarką .
Lekki krem z buraka na bulionie grzybowym
składniki
4 szt buraki,
2 kostki Bulion grzybowy,
1 szt marchewka,
1/2 szt pietruszka,
2 szt ziemniaki,
2 liście laurowe
ocet 10 %,
cukier,
pieprz biały
Sól,
2 ząbki czosnku
10 dag pieczarek
Do garnka z wodą wkładamy kostki bulionowa grzybowe ,liść laurowy . zagotowujemy . Warzywa obieramy i ścieramy na tarce. Warzywa dodajemy do gotującego się bulionu . Gotujemy do miękkości warzyw. Wyciągamy liść laurowy i miksujemy zupę na krem . Dodajemy ocet do smaku ,cukier ,pieprz. Zagotowujemy. Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty czosnek. Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni teflonowej . Nalewamy barszcz do małych szklaneczek dekorujemy pieczarką .
Czuć że idą Święta ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Szana :)
Zapraszam serdecznie do tęczy smaków !!! :) kolor czerwony powalający
OdpowiedzUsuń