czwartek, 29 listopada 2012

Lekki krem z buraka na bulionie grzybowym

Lekki barszczyk ,lekko świąteczny podany z smażona pieczarką .

Lekki krem z buraka na bulionie grzybowym

składniki
 4 szt buraki,
    2 kostki Bulion grzybowy,
    1 szt marchewka,
    1/2 szt pietruszka,
    2 szt ziemniaki,
    2 liście laurowe
    ocet 10 %,
    cukier,
    pieprz biały
    Sól,
    2 ząbki czosnku
    10 dag pieczarek

Do garnka z wodą wkładamy kostki bulionowa grzybowe ,liść laurowy . zagotowujemy . Warzywa obieramy i ścieramy na tarce. Warzywa dodajemy do gotującego się bulionu . Gotujemy do miękkości warzyw. Wyciągamy liść laurowy i miksujemy zupę na krem . Dodajemy ocet do smaku ,cukier ,pieprz. Zagotowujemy. Pod koniec gotowania dodajemy wyciśnięty czosnek. Pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni teflonowej . Nalewamy barszcz do małych szklaneczek dekorujemy pieczarką .


2 komentarze:

  1. Czuć że idą Święta ;)
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam serdecznie do tęczy smaków !!! :) kolor czerwony powalający

    OdpowiedzUsuń