Coś lekkiego smacznego ,ach pycha
Marynowany kurczak na szpinaku
składniki
2 piersi z kurczaka,
20 dag szpinaku,
marynata,
2 łyżki bazylii
2 ząbki czosnek,
1 szt cytryna,
4 łyżki oliwy,
pieprz czarny
pomarańcza kandyzowana
Robimy marynatę. Do oliwy dodajemy sok z cytryny ,bazylię świeżą lub suszona ,pieprz do smaku ,sól, wyciśnięty czosnek mieszamy. Pierś z kurczaka myjemy kroimy na plastry i zanurzamy w marynacie. Rozsmarowujemy marynatę na mięsie i odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny .
Następnie smażymy kurczaka na patelni grillowej . Na talerzach układamy umyte liście szpinaku. Do oliwy dodajemy kandyzowaną skórę pomarańcza sól i pieprz ,polewamy szpinak. Układamy upieczone mięso.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz