piątek, 30 listopada 2012

Marynowany kurczak na szpinaku

Coś lekkiego smacznego ,ach pycha 

Marynowany kurczak na szpinaku

składniki
   2 piersi z kurczaka,
    20 dag szpinaku,
    marynata,
    2 łyżki bazylii
    2 ząbki czosnek,
    1 szt cytryna,
    4 łyżki oliwy,
    pieprz czarny
    pomarańcza kandyzowana

Robimy marynatę. Do oliwy dodajemy sok z cytryny ,bazylię świeżą lub suszona ,pieprz do smaku ,sól, wyciśnięty czosnek mieszamy. Pierś z kurczaka myjemy kroimy na plastry i zanurzamy w marynacie. Rozsmarowujemy marynatę na mięsie i odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny .
Następnie smażymy kurczaka na patelni grillowej . Na talerzach układamy umyte liście szpinaku. Do oliwy dodajemy kandyzowaną skórę pomarańcza sól i pieprz ,polewamy szpinak. Układamy upieczone mięso.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz