niedziela, 30 grudnia 2012

Drobiowe pulpeciki w sosie jarzynowym

Lekkie wspaniale nadają się dla dzieci i osób na diecie . Do sosu użyłam suszonej jarzynki Warzywko i prażonej cebuli także Warzywko.

Drobiowe pulpeciki w sosie jarzynowym


składniki
 2 szt piersi z kurczaka,
    1 cebula,
    4 łyżki bułki tartej
    2 łyżki mleko,
    2 ząbki czosnku
    Sól,
    pieprz biały
    3 łyżki włoszczyzny suszonej Warzywko
    2 łyżki cebula prażona Warzywko
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    śmietana 12%,
    1 kostka bulion warzywny

Pierś z kurczaka kroimy w duże kawałki i mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i także mielimy w maszynce do mięsa. Do bułki tartej dodajemy mleko gdy napęcznieje dodajemy ja do mięsa. Doprawiamy solą ,pieprzem wyciśniętym czosnkiem. Mieszamy. Chłodzimy w lodówce. Następnie formujemy kulki i smażymy je na maśle z dodatkiem oliwy . Tłuszczu nie dajemy dużo ok 1 łyżeczka oliwy i 1 łyżeczka masła. Gdy kulki są złote na patelni dodajemy suszone warzywa i prażoną cebulkę zalewamy szklanką bulionu i dusimy . dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą pieprzem dusimy jeszcze chwilkę . Zaciągamy śmietaną. Podajemy





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz