Drobiowe pulpeciki w sosie jarzynowym
składniki
2 szt piersi z kurczaka,
1 cebula,
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mleko,
2 ząbki czosnku
Sól,
pieprz biały
3 łyżki włoszczyzny suszonej Warzywko
2 łyżki cebula prażona Warzywko
3 łyżki przecieru pomidorowego
śmietana 12%,
1 kostka bulion warzywny
Pierś z kurczaka kroimy w duże kawałki i mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i także mielimy w maszynce do mięsa. Do bułki tartej dodajemy mleko gdy napęcznieje dodajemy ja do mięsa. Doprawiamy solą ,pieprzem wyciśniętym czosnkiem. Mieszamy. Chłodzimy w lodówce. Następnie formujemy kulki i smażymy je na maśle z dodatkiem oliwy . Tłuszczu nie dajemy dużo ok 1 łyżeczka oliwy i 1 łyżeczka masła. Gdy kulki są złote na patelni dodajemy suszone warzywa i prażoną cebulkę zalewamy szklanką bulionu i dusimy . dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą pieprzem dusimy jeszcze chwilkę . Zaciągamy śmietaną. Podajemy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz