Jedno z ciast które zawsze się udaje i każdy je lubi . Pasuje na święta imprezy a także jako tort .
Jabłecznik pod pierzyną
składniki
Biszkopt,
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
5 szt jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 odrobina Sól,
Masa jabłkowa,
1 kg jabłek
4 łyżki cukru
2 łyzeczki cynamon,
2 łyżki żelatyny,
PIERZYNKA,
250 ml śmietana 30 %,
1 szt galaretka,
posypka czekoladowa,
1 słoik dżem truskawkowy z wanilią,
kompot truskawkowy
Pieczemy biszkopt. Jajka rozdzielamy . Białka ubijamy z odrobiną soli i cukrem na sztywna pianę. Żółtka mieszamy z odrobiną wody i octu dolewamy do białek . Miksujemy . Odkładamy biszkopt dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy dużą łyżką . Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min . Po upieczeniu studzimy i przekrawamy . Nasączamy kompotem truskawkowym i smarujemy dżemem truskawkowym ja użyłam z dodatkiem wanilii. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę podsmażamy z dodatkiem cukru dolewamy ok 1/3 szklanki wody i dodajemy cynamon -zagotowujemy . Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody . Jabłka z ciągamy z ognia i dodajemy żelatynę . Gdy zacznie gęstnieć układamy na biszkopcie. Wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody studzimy i dodajemy do śmietany miksujemy . Wylewamy na stężałe już jabłka . Ozdabiamy .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz