czwartek, 27 grudnia 2012

Jabłecznik pod pierzyną

Jedno z ciast które zawsze się udaje i każdy je lubi . Pasuje na święta imprezy a także jako tort .

Jabłecznik pod pierzyną

składniki
  Biszkopt,
    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    5 szt jajka,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 odrobina Sól,
    Masa jabłkowa,
    1 kg jabłek
    4 łyżki cukru
    2 łyzeczki cynamon,
    2 łyżki żelatyny,
    PIERZYNKA,
    250 ml śmietana 30 %,
    1 szt galaretka,
    posypka czekoladowa,
    1 słoik dżem truskawkowy z wanilią,
    kompot truskawkowy

Pieczemy biszkopt. Jajka rozdzielamy . Białka ubijamy z odrobiną soli i cukrem na sztywna pianę. Żółtka mieszamy z odrobiną wody i octu dolewamy do białek . Miksujemy . Odkładamy biszkopt dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy dużą łyżką . Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min . Po upieczeniu studzimy i przekrawamy . Nasączamy kompotem truskawkowym i smarujemy dżemem truskawkowym ja użyłam z dodatkiem wanilii. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę podsmażamy z dodatkiem cukru dolewamy ok 1/3 szklanki wody i dodajemy cynamon  -zagotowujemy . Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody . Jabłka z ciągamy z ognia i dodajemy żelatynę . Gdy zacznie gęstnieć układamy na biszkopcie. Wstawiamy do lodówki. Śmietanę ubijamy na sztywno. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance gorącej wody studzimy i dodajemy do śmietany miksujemy . Wylewamy na stężałe już jabłka . Ozdabiamy .





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz