środa, 9 stycznia 2013

Kapuśniak z dzikim ryżem na wędzące .

Coś zdrowego i smacznego z ryżem dzikim - zwykły ale nie zwykły kapuśniaczek 
składniki

  • kawałek wędzonki
  • 3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • kapusta kiszona 1/2 słoika litrowego
  • 2 woreczki ryżu dzikiego Podravka
  • pieprz kulki ok 5 szt
  • 2 liście laurowe
  • 3 łyżki prażona cebulka Warzywko
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory
  •  
  •  Do ok 2 litrów wody wkładamy kawałek wędzonki dorzucamy kulki pieprzu i liść laurowy . Gotujemy ok 15 min . Marchew obieramy kroimy w kosteczkę , seler obieramy także kroimy w kosteczkę a obrana pietruszkę ścieramy na tarce. Warzywa dajemy do gotującego się wywaru. Doprawiamy vegetą - gotujemy ok 8 min . Dodajemy kapustę kiszoną - gotujemy dalej . Po ok 10 minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory i cebulkę prażoną . Kiedy zupa jest gotowa dodajemy wcześniej ugotowany ryż dziki i doprawiamy całość wyciśniętym czosnkiem . Już nie gotujemy .Przed podaniem doprawiamy pieprzem kolorowym świeżo mielonym
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz