składniki
- kawałek wędzonki
- 3 marchewki
- 1/2 selera
- 1 pietruszka
- kapusta kiszona 1/2 słoika litrowego
- 2 woreczki ryżu dzikiego Podravka
- pieprz kulki ok 5 szt
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki prażona cebulka Warzywko
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory
- Do ok 2 litrów wody wkładamy kawałek wędzonki dorzucamy kulki pieprzu i liść laurowy . Gotujemy ok 15 min . Marchew obieramy kroimy w kosteczkę , seler obieramy także kroimy w kosteczkę a obrana pietruszkę ścieramy na tarce. Warzywa dajemy do gotującego się wywaru. Doprawiamy vegetą - gotujemy ok 8 min . Dodajemy kapustę kiszoną - gotujemy dalej . Po ok 10 minutach dodajemy pokrojone w kosteczkę pomidory i cebulkę prażoną . Kiedy zupa jest gotowa dodajemy wcześniej ugotowany ryż dziki i doprawiamy całość wyciśniętym czosnkiem . Już nie gotujemy .Przed podaniem doprawiamy pieprzem kolorowym świeżo mielonym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz