sobota, 12 stycznia 2013

Szpinak z pomarańczą

Sałatka , przystawka ? jakby nie nazwał to smaczne i zdrowe .

Szpinak z pomarańczą i selerem naciowym

składniki

    1/2 opakowania szpinaku świeżego
    2 szt pomarańcza,
    1 kawałek selera naciowego
    1/2 szt cebuli,
    olej rzepakowy,
    sok z cytryny,
    Sól morska- MŁYNEK,
    2 ząbki czosnku

Liście szpinaku myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Liście układamy dekoracyjnie na talerzach. Pomarańcze obieramy dokładnie i kroimy w plastry. Plastry układamy na szpinaku. Seler naciowy myjemy i kroimy  w plasterki dodajemy do sałatki. Dodajemy także kilka piórek białej cebuli. robimy sos mieszamy olej z sokiem z cytryny 2:1 dodajemy sól do smaku i wyciśnięty czosnek mieszamy. Takim sosem polewamy sałatkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz