czwartek, 21 lutego 2013

Paprykowa galaretka z szynką

Smaczna lekka galaretka na białym winie z szynki i jajka.
Do zrobienia użyłam żelatyny z sklepu SKWORCU 


Żelatyna w płatkach jest bardzo praktyczna i bardzo dobrze sprawdza się w kuchni. wystarczy  namoczyć ją w zimnej wodzie , odsączyć i gotowa do zastosowania . Bardzo dobrze się rozpuszcza.

Paprykowa galaretka z szynką

składniki

    25 dag szynka konserwowa,
    3 szt jajko,
    papryka słodka,
    300 ml białego wina wytrawnego
    200 ml bulionu drobiowego
    2 g żelatyna,
    sok z cytryny

Szynkę kroimy w kosteczkę. jajo gotujemy na twardo i kroimy w plasterki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, by napęczniała. Wymieszać bulion z winem dodać paprykę słodką -wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Rozpuścić odciśniętą żelatynę doprawić sokiem z cytryny. Galaretkę nalać na dno foremek wstawić do lodówki. Gdy stężeje kładziemy jako i zalewamy znów galaretą . Gdy zastygnie dodajemy kostki szynki i zalewamy galaretą. Wstawiamy do lodówki podajemy.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz