Smaczna lekka galaretka na białym winie z szynki i jajka.
Do zrobienia użyłam żelatyny z sklepu SKWORCU
Żelatyna w płatkach jest bardzo praktyczna i bardzo dobrze sprawdza się w kuchni. wystarczy namoczyć ją w zimnej wodzie , odsączyć i gotowa do zastosowania . Bardzo dobrze się rozpuszcza.
Paprykowa galaretka z szynką
składniki
25 dag szynka konserwowa,
3 szt jajko,
papryka słodka,
300 ml białego wina wytrawnego
200 ml bulionu drobiowego
2 g żelatyna,
sok z cytryny
Szynkę kroimy w kosteczkę. jajo gotujemy na twardo i kroimy w plasterki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, by napęczniała. Wymieszać bulion z winem dodać paprykę słodką -wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Rozpuścić odciśniętą żelatynę doprawić sokiem z cytryny. Galaretkę nalać na dno foremek wstawić do lodówki. Gdy stężeje kładziemy jako i zalewamy znów galaretą . Gdy zastygnie dodajemy kostki szynki i zalewamy galaretą. Wstawiamy do lodówki podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz