piątek, 1 lutego 2013

Placuszki ziemniaczane z kapustą

Obiad pasuje na karnawałowy obiadek. Polecam na tłusty czwartek i nie tylko.
Moja rodzinka przepada za tym daniem rozpuszcza się w ustach .

Placuszki ziemniaczane z kapustą

składniki

    1 kg ziemniaki,
    1 szt cebula,
    4 łyżki mąka,
    Sól,
    2 szt jajka,
    olej do smażenia,
    1/2 szt kapusta biała,
    1 szt marchewka,
    1 sztuka śmietana 18 proc,
    uniwersalna przyprawa  Vegeta Podravka
    koperek siekany,
    pieprz biały

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce duże i średnie oczka pół na pół. Dodajemy do masy mąkę jajka , starta cebule i sól do smaku. Smażymy na oleju placuszki. Kapustę białą kroimy w paseczki , marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Kapustę z marchewki gotujemy z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Gdy kapusta jest miękka zaciągamy ją śmietaną z mąką i doprawiamy do smaku solą. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Placuszki przekładamy kapustką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz