Moja rodzinka przepada za tym daniem rozpuszcza się w ustach .
Placuszki ziemniaczane z kapustą
składniki
1 kg ziemniaki,
1 szt cebula,
4 łyżki mąka,
Sól,
2 szt jajka,
olej do smażenia,
1/2 szt kapusta biała,
1 szt marchewka,
1 sztuka śmietana 18 proc,
uniwersalna przyprawa Vegeta Podravka
koperek siekany,
pieprz biały
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce duże i średnie oczka pół na pół. Dodajemy do masy mąkę jajka , starta cebule i sól do smaku. Smażymy na oleju placuszki. Kapustę białą kroimy w paseczki , marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Kapustę z marchewki gotujemy z dodatkiem przyprawy uniwersalnej. Gdy kapusta jest miękka zaciągamy ją śmietaną z mąką i doprawiamy do smaku solą. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Placuszki przekładamy kapustką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz