Kolejny krok ku Wiośnie . Będąc na zakupach nie mogłam się powstrzymać jak zboczyłam truskawki . Nie mają jeszcze takiego zapachu i smaku jak te z czerwca ale ..wspaniale nadają się do sałatki.
Sałatka szynkowa z truskawkami
składniki
5 szt truskawek
20 dag polędwicy wędzonej lub innej szynki
1/2 szt ogórka zielonego
3 szt jajka,
3 łyżki majonezu,
Sól,
1 łyżka jogurtu naturalnego
Truskawki myjemy osuszamy i kroimy w kosteczkę. Polędwiczkę wędzoną lub inna szynkę kroimy w plastry paseczki i na końcu w kosteczkę. Ogórka dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo studzimy , obieramy i kroimy w kosteczkę. Składniki mieszamy z sobą. dodajemy majonez i jogurt , solimy do smaku. Podajemy schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz