Kiedy czasu brak a rodzina głodna polecam danie jednogarnkowe.:)
Udka z pasternakiem i ziemniakami
składniki
4-5 szt ziemniaków
2 szt pasternaku
1 szt marchewka,
3 szt czosnek,
2 kostki bulionu wołowego
1 szt cebula,
Przyprawa do kurczaka,
majeranek,
pieprz kolorowy ziarnisty
papryka słodka,
2 łyżki oleju,
1 kg udek
Udka myjemy osuszamy i posypujemy przyprawą do kurczaka. Olej rozgrzewamy na dużej patelni dodajemy posiekany czosnek. Smażymy udka na oleju z czosnkiem na złoto. Dodajemy obrana i pokrojoną w piórka cebulę. Ziemniaki, marchewkę i pasternak obieramy i kroimy w dużą kostkę , marchewkę można w plasterki. Dodajemy do udek na patelnie. Podsmażamy. dodajemy pokruszone kostki wołowe-lekko mieszamy . Podlewamy ok 1 szklanka wody i dusimy. Gdy warzywa są miękkie doprawiamy sola ,pieprzem , papryką słodką i majerankiem do smaku .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz