wtorek, 5 lutego 2013

Udka z pasternakiem i ziemniakami

Kiedy czasu brak a rodzina głodna polecam danie jednogarnkowe.:)


Udka z pasternakiem i ziemniakami 
składniki

 4-5 szt ziemniaków
    2 szt pasternaku
    1 szt marchewka,
    3 szt czosnek,
    2 kostki bulionu wołowego
    1 szt cebula,
    Przyprawa do kurczaka,
    majeranek,
    pieprz kolorowy ziarnisty
    papryka słodka,
    2 łyżki oleju,
    1 kg udek

Udka myjemy osuszamy i posypujemy przyprawą do kurczaka. Olej rozgrzewamy na dużej patelni dodajemy posiekany czosnek.  Smażymy udka na oleju z czosnkiem na złoto. Dodajemy obrana i pokrojoną w piórka cebulę. Ziemniaki, marchewkę  i pasternak obieramy i kroimy w dużą kostkę , marchewkę można w plasterki. Dodajemy do udek na patelnie. Podsmażamy. dodajemy pokruszone kostki wołowe-lekko mieszamy . Podlewamy ok 1 szklanka wody i dusimy. Gdy warzywa są miękkie doprawiamy sola ,pieprzem , papryką słodką i majerankiem do smaku .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz