niedziela, 7 lutego 2021

Wegetariańska zupa tajska z groszkiem cukrowym

 Kolejna moja propozycja na zupę tajska tym razem z samych warzyw . Wspaniale smakują w niej strączki młodego groszku ,dodają słodyczy :)

 

 

Wegetariańska zupa tajska z groszkiem cukrowym

składniki

1 marchewka

biała część pora

4 ząbki czosnku

1 mała cebula

6 pieczarek 

garść groszku cukrowego

curry

imbir

1 łyżka pędów bambusa

4 łyżki mleka kokosowego

1 litr bulionu

makaron ryżowy 

chilli 

oliwa

Marchewkę obieramy i kroimy w cieniutkie zapałki tak samo pora, cebule i czosnek siekamy. warzywa podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone pieczarki. Solimy do smaku. Przekładamy do garnka zalewamy bulionem. Zagotowujemy ,dodajemy curry  ,imbir . Następnie groszek zielony. Chwilę gotujemy dodajemy pędy bambusa mleczko kokosowe i chilli. Doprawiamy przyprawami jeżeli zupa jest mało wyrazista. Makaron przygotowujemy według przepisu dodajemy do zupy. 





Na oliwie podsmażamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz