Potraw z kapusty typu bigos mamy dużo,
nie wszystkie powinny nazywać się bigosami ale , tak jest łatwiej
. Moja propozycja na niby bigosik z pieczarkami.
Ala bigosik z pieczarkami .
składniki
- kapusta kiszona ½ kg
- kapusta biała ½ kg
- cebula 2 szt
- pieczarki 12 kg
- pomidory krojone 1 opakowanie PODRAVKA - klasyczne
- przecier pomidorowy 3 łyżki
- przyprawa do bigosu
- pieprz kolorowy
- liść laurowy
- olej 3 łyżki
- pieprz sól do smaku
Kapustę kiszoną gotujemy w garnku z wodą . Kapustę białą kroimy w paseczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Kiedy kapusty są ugotowane łączymy je i zalewamy pomidorami krojonymi zagotowujemy. Pieczarki kroimy w plasterki , dużą cebulę siekamy - podsmażamy wszystko razem na oleju. Do pieczarek dodajemy przecier pomidorowy i przyprawę do bigosu mieszamy i podsmażamy. zawartość patelni dodajemy do kapusty. Wszystko razem gotujemy , doprawiając na końcu solą i pieprzem do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz