niedziela, 24 marca 2013

Ala bigosik z pieczarkami .

 
Potraw z kapusty typu bigos mamy dużo, nie wszystkie powinny nazywać się bigosami ale , tak jest łatwiej . Moja propozycja na niby bigosik z pieczarkami.

Ala bigosik z pieczarkami .

składniki

 
  • kapusta kiszona ½ kg
  • kapusta biała ½ kg
  • cebula 2 szt
  • pieczarki 12 kg
  • pomidory krojone 1 opakowanie PODRAVKA - klasyczne
  • przecier pomidorowy 3 łyżki
  • przyprawa do bigosu
  • pieprz kolorowy
  • liść laurowy
  • olej 3 łyżki
  • pieprz sól do smaku

Kapustę kiszoną gotujemy w garnku z wodą . Kapustę białą kroimy w paseczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego. Kiedy kapusty są ugotowane łączymy je i zalewamy pomidorami krojonymi zagotowujemy. Pieczarki kroimy w plasterki , dużą cebulę siekamy - podsmażamy wszystko razem na oleju. Do pieczarek dodajemy przecier pomidorowy i przyprawę do bigosu mieszamy i podsmażamy. zawartość patelni dodajemy do kapusty. Wszystko razem gotujemy , doprawiając na końcu solą i pieprzem do smaku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz