sobota, 30 marca 2013

Chlebek Wielkanocny

Zdrowy domowe chlebek nie tylko na Wielkanoc.

Chlebek Wielkanocny

składniki

    2/3 kg mąki pszennej
    1/2 kg mąki razowej
    1 litr letniej  woda,
    10 dag drożdży,
    2 łyżki cukier,
    1,5 łyżki soli
    3/4 szklanki otręby żytnie,KUPIEC
    1/2 szklanki otręby owsiane KUPIEC

Drożdże kruszymy do miseczki dolewamy 1 szklankę letniej wody i dodajemy cukier. Mieszamy. Posypujemy łyżką mąki i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąki i otręby  i następnie sól. Dolewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 20 min. Następnie przekładamy do formy i znów zostawiamy do wyrośnięcia. Formę wcześniej smarujemy olejem. Pieczemy ok 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz