Wielkanoc już prawie puka do naszych drzwi . warto pomysleć i wypróbowac potrawy jakie zagoszczą na Wielkanocym stole.
Dziś w mojej kuchni powstały nadziewane jajeczka . Nadziałam je kaszą kuskus , serkiem topionym wyciskanym LACTIMA.
Jajka nadziewane kuskusem i serkiem topionym
składniki
1 szklanka kaszy kuskus,
1/2 łyzeczki uniwersalnej przyprawy
1 szt cebula czerwona,
serek topiony wyciskany Lactima
pieprz kolorowy ziarnisty
3 kawałki papryki marynowanej
10 dag szynki drobiowej
10 szt jajka
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy obieramy. Odcinamy łepki delikatnie wyciągamy żółtka. Do kaszy kuskus dajemy odrobinę przyprawy uniwersalnej i zalewamy wrzątkiem 1 cm nad poziom kaszy. Kaszę odstawiamy . Kiedy napęczniej mieszamy ją i studzimy. Do zimnej kaszy dodajemy pokrojone żółtka jaj. Cebule siekamy drobno , paprykę także kroimy drobno dodajemy do kaszy. Szynkę kroimy drobno i także dodajemy do kaszy. Składniki mieszamy. Dodajemy serek topiony i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Farsz nakąłdamy do jajek. Ozdabiamy serkiem .
Do tej potrawy wybrałam serek Lactima wyciskany ponieważ ma wspaniałą konsystencje jakby majonezu . Nie jest twardy i wspaniale łączy się z kaszą i warzywami
super pomysł:)
OdpowiedzUsuń