poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Chrzanowy żurek w chlebie

Takie potrawy mój mąż uwielbia. Spałaszował żurek i cały chlebek - wrażenia pycha .
Chlebek piekłam sama  także wszystko swojskie :)

Chrzanowy żurek w chlebie

składniki

  1 szklanka żurek zakwas,
    1/2 kg białej kiełbasy
    2 żeberka wędzone,
    2 ząbki czosnek,
    1 szklanka śmietany 12-procentowej  UHT Gostyń
    1  marchewka,
    2  liście laurowe
    chrzan,
   uniwersalna przyprawa Vegeta Podravka
    4 jajka
    chlebki

Chlebki moje są własnej roboty wydrążamy ale nie za dużo. W garnku nastawiamy wodę dodajemy wędzone żeberka ,liść laurowy i gotujemy ok 30min. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, zakwas-mieszamy . Zagotowujemy , gotujemy ok 15 min. Dodajemy przyprawę uniwersalną do smaku. Zaciągamy śmietaną. Dodajemy wyciśnięty czosnek - już nie gotujemy. Jajka gotujemy na twardo,obieramy i siekamy. Kiełbasę białą zaparzamy i kroimy w plasterki. Na dno chlebka nakąłdamy posiekane jajko i łyżkę chrzanu , zalewamy żurkiem. Na wierzch układamy plasterki białej kiełbasy. Podajemy .


1 komentarz: