Takie potrawy mój mąż uwielbia. Spałaszował żurek i cały chlebek - wrażenia pycha .
Chlebek piekłam sama także wszystko swojskie :)
Chrzanowy żurek w chlebie
składniki
1 szklanka żurek zakwas,
1/2 kg białej kiełbasy
2 żeberka wędzone,
2 ząbki czosnek,
1 szklanka śmietany 12-procentowej UHT Gostyń
1 marchewka,
2 liście laurowe
chrzan,
uniwersalna przyprawa Vegeta Podravka
4 jajka
chlebki
Chlebki moje są własnej roboty wydrążamy ale nie za dużo. W garnku nastawiamy wodę dodajemy wędzone żeberka ,liść laurowy i gotujemy ok 30min. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę, zakwas-mieszamy . Zagotowujemy , gotujemy ok 15 min. Dodajemy przyprawę uniwersalną do smaku. Zaciągamy śmietaną. Dodajemy wyciśnięty czosnek - już nie gotujemy. Jajka gotujemy na twardo,obieramy i siekamy. Kiełbasę białą zaparzamy i kroimy w plasterki. Na dno chlebka nakąłdamy posiekane jajko i łyżkę chrzanu , zalewamy żurkiem. Na wierzch układamy plasterki białej kiełbasy. Podajemy .
Wygląda wspaniale! :))
OdpowiedzUsuń