niedziela, 7 kwietnia 2013

Czekoladowe jeżyki

Taki deserek troszkę owocu troszkę czekolady a w połączeniu pyszniutki deserek.

Czekoladowe jeżyki 

składniki

    1 szt białej czekolady
    1i 1/2  szt mleczna czekolada,
    1/2 kg truskawek świeżych
    laska wanilii

Czekoladę białą kroimy drobno dodajemy pesteczki z laski wanilii i rozpuszczamy nad gotującą się wodą w garnku. Truskawki myjemy odcinamy lekko spód ,żeby truskawka mogła stać i w tym miejscu wycinamy nożykiem dziurkę. W dziurkę wlewamy rozpuszczona białą czekoladę odstawiamy ,żeby czekolada stężała. Czekoladę mleczną kroimy a część ścieramy na tarce. W drugiej miseczce rozpuszczamy czekoladę mleczną. W rozpuszczonej moczymy truskawki, jak czekolada zacznie stygnąć obtaczamy pomoczone miejsca w startej czekoladzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Oczka i nosek zrobiłam flamastrami do ozdoby wypieków.


1 komentarz: