Danie powstało z resztek kolorowej fasoli , dobry sposób na porządki w szafkach kuchennych .
Kolorowa fasola w pomidorach
składniki
1 szklanka fasola czerwona,
1 szklanka fasola perłowa,
1 szklanka fasola Jaś,
2 kartoniki pomidory krojone,
2 ząbki czosnku
papryka słodka
2 cebula,
1 szt marchew,
1 łyżka masła
przyprawa do dań z fasoli
pieprz biały
liść laurowy
Kucharek - uniwersalna,
1/2 kg kiełbasy
Fasole moczymy w wodzie najlepiej przez całą noc. Płuczemy i gotujemy w wodzie z liściem laurowym. Cebule obieramy i siekamy, kiełbasę kroimy w kosteczkę, czosnek wyciskamy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Fasolę gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy cebule z czosnkiem dodajemy pokrojoną kiełbasę i startą marchewkę -smażymy. Doprawiamy patelnie przyprawą do fasoli , papryką ostrą i słodka oraz pieprzem. Zawartość patelni dodajemy do fasoli. Mieszamy zagotowujemy. dolewamy pomidory z karników. Wszystko dusimy doprawiając przyprawą uniwersalną do smaku.
Do dania użyłam pomidory z kartoniku Podravka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz