wtorek, 9 kwietnia 2013

Kolorowa fasola w pomidorach

Danie powstało z resztek kolorowej fasoli , dobry sposób na porządki w szafkach kuchennych .

Kolorowa fasola w pomidorach

składniki
   1 szklanka fasola czerwona,
    1 szklanka fasola perłowa,
    1 szklanka fasola Jaś,
    2 kartoniki pomidory krojone,
    2 ząbki czosnku
    papryka słodka
    2  cebula,
    1 szt marchew,
    1 łyżka masła
    przyprawa do dań z fasoli
    pieprz biały
    liść laurowy
    Kucharek - uniwersalna,
    1/2 kg kiełbasy

Fasole moczymy w wodzie najlepiej przez całą noc. Płuczemy i gotujemy w wodzie z liściem laurowym. Cebule obieramy i siekamy, kiełbasę kroimy w kosteczkę, czosnek wyciskamy, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Fasolę gotujemy do miękkości. Na patelni podsmażamy cebule z czosnkiem dodajemy pokrojoną kiełbasę i startą marchewkę -smażymy. Doprawiamy patelnie przyprawą do fasoli , papryką ostrą i słodka oraz pieprzem. Zawartość patelni dodajemy do fasoli. Mieszamy zagotowujemy. dolewamy pomidory z karników. Wszystko dusimy doprawiając przyprawą uniwersalną do smaku.





Do dania użyłam pomidory z kartoniku Podravka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz