Jest wiele kombinacji na temat strogonowa. Ja robię po swojemu o to przepis.
Mój strogonow
składniki
2 polędwiczki
1 szt cebula,
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju,
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryka ostra
1 łyżeczka octu balsamicznego
4 szt ogórki konserwowe,
5 kawałków papryki marynowanej
1 kartonik pomidory krojone PODRAVKA
pieprz czarny świeżo mielony,
uniwersalna przyprawa
robimy marynatę. Mieszamy olej z octem balsamicznym ,wyciśniętym czosnkiem i paprykami. Dodajemy sól, pokrojoną w piórka cebulę i pieprz mieszamy. Polędwiczkę myjemy osuszamy , kroimy w paseczki i wkładamy do marynaty -mieszamy wcierając marynatę. Odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Następnie rozgrzewamy dobrze dużą patelnię i smażymy mięso wraz z marynatą. Kiedy mięso będzie zarumienione podlewamy je 1 szklanką wody z łyżeczką przyprawy uniwersalnej . Dusimy ok 10 min. Dodajemy cały kartonik pomidorów krojonych mieszamy. Dusimy chwilkę i dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki i pokrojoną paprykę marynowaną. Mieszamy i dusimy chwilę. doprawiamy pieprzem , solą i odrobiną cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz