niedziela, 7 kwietnia 2013

Mój strogonow

Jest wiele kombinacji na temat strogonowa. Ja robię po swojemu o to przepis.

Mój strogonow

składniki
  2  polędwiczki
    1 szt cebula,
    2 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju,
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    1/2 łyżeczki papryka ostra
    1 łyżeczka octu balsamicznego
    4 szt ogórki konserwowe,
    5 kawałków papryki marynowanej
    1 kartonik pomidory krojone PODRAVKA
    pieprz czarny świeżo mielony,
    uniwersalna przyprawa

robimy marynatę. Mieszamy olej z octem balsamicznym ,wyciśniętym czosnkiem i paprykami. Dodajemy sól, pokrojoną w piórka cebulę i pieprz mieszamy. Polędwiczkę myjemy osuszamy , kroimy  w paseczki i wkładamy do marynaty -mieszamy wcierając marynatę. Odstawiamy do lodówki na ok 2 godziny. Następnie rozgrzewamy dobrze dużą patelnię i smażymy mięso wraz z marynatą. Kiedy mięso będzie zarumienione podlewamy je 1 szklanką wody z łyżeczką przyprawy uniwersalnej . Dusimy ok 10 min. Dodajemy cały kartonik pomidorów krojonych mieszamy. Dusimy chwilkę i dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki i pokrojoną paprykę marynowaną. Mieszamy i dusimy chwilę. doprawiamy pieprzem , solą i odrobiną cukru.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz