piątek, 5 kwietnia 2013

Pomidorowa z bazylia i ziołami prowansalskimi

Ta zupka zrobiłam w moim domu furorę  , bardzo mocno pomidorowa do tego drobny makaronik i zioła . 

 Pomidorowa z bazylia i ziołami prowansalskimi
składniki

  3 szt pomidory,
    1 łyżeczka masło,
    1 kartonik pomidory krojone z bazylią Podravka
    zioła prowansalskie
    1 szklanka makaronu typu ryż
    1 szklanka śmietana 12-procentowa,
    2 łyzeczki uniwersalnej przyprawy
    pieprz biały Prymat,
    1 łyżeczka cukru
    sos sojowy

Pomidory myjemy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na masełku. Do garnka wlewamy wodę zagotowujemy dodajemy przyprawę uniwersalną , liść laurowy i zagotowujemy. Dodajemy podsmażone pomidory , wlewamy pomidory krojone z kartoniku ja wybrałam takie z bazylią. Zagotowujemy. Dodajemy sos sojowy ,cukier do smaku. Wsypujemy drobny makaron typu ryż. Zagotowujemy. Kiedy ryż będzie miękki zaciągamy śmietana , dodajemy zioła prowansalskie i pieprz do smaku.






Użyłam pomidorów krojonych Podravki





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz