Ta zupka zrobiłam w moim domu furorę , bardzo mocno pomidorowa do tego drobny makaronik i zioła .
Pomidorowa z bazylia i ziołami prowansalskimi
składniki
3 szt pomidory,
1 łyżeczka masło,
1 kartonik pomidory krojone z bazylią Podravka
zioła prowansalskie
1 szklanka makaronu typu ryż
1 szklanka śmietana 12-procentowa,
2 łyzeczki uniwersalnej przyprawy
pieprz biały Prymat,
1 łyżeczka cukru
sos sojowy
Pomidory myjemy i kroimy w kosteczkę. Podsmażamy na masełku. Do garnka wlewamy wodę zagotowujemy dodajemy przyprawę uniwersalną , liść laurowy i zagotowujemy. Dodajemy podsmażone pomidory , wlewamy pomidory krojone z kartoniku ja wybrałam takie z bazylią. Zagotowujemy. Dodajemy sos sojowy ,cukier do smaku. Wsypujemy drobny makaron typu ryż. Zagotowujemy. Kiedy ryż będzie miękki zaciągamy śmietana , dodajemy zioła prowansalskie i pieprz do smaku.
Użyłam pomidorów krojonych Podravki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz