poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Schab nadziewany morelą i śliwką

Taki schab możemy podawać na zimno lub na ciepło z wytworzonym podczas pieczenia sosem.

Schab nadziewany morelą i śliwką

składniki

    1 kg schabu bez kości,
    1 garść suszonych śliwek kalifornijskich
    1 garść suszonych moreli
    2 szt cebula,
    2 ząbki czosnku
    1/2 szklanki woda,
    1 łyżeczka Kucharek - uniwersalna przyprawa
    3 łyżki oleju

Schab jeden długi kawałek myjemy i osuszamy. Robimy dużym nożem dziurę , w którą będziemy wkładać śliwki i morele. Wpychamy śliwki i morele na przemian , ubijając ciasno. Do oleju dodajemy wyciśnięty czosnek, przyprawę uniwersalną -mieszamy. Taka marynatą smarujemy schab z każdej strony. Następnie wkładamy go do rękawa do pieczenia. Cebule kroimy w piórka . Wkładamy do worka, dodajemy pozostałe śliwki i morele , wlewamy 12 szklanki wody lub bulionu. Zamykamy worek i wstawiamy do piekarnika na ok 50 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz