Deserek prosty smaczny i nic więcej nie napiszę :)
Truskawki w galarecie z bitą śmietaną .
składniki
1 woreczek truskawki mrożone
1/2 szklanki oranżady czerwonej
2 łyżeczki żelatyny
200 ml śmietana 30 %,
1 łyżka cukru pudru
1/2 szklanki wody gorącej
Truskawki mrożone wsypujemy do miski i czekamy aż się rozmrożą puszczą wtedy troszkę soku. Dolewamy ok pół szklanki czerwonej oranżady,mieszamy. Do 1/2 szklanki gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do truskawek. Zostawiamy do stężenia. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Stężałą galaretkę z truskawkami kroimy w kostkę i nakładamy do miseczek. Nakładamy śmietanę i znów galaretkę i na koniec ozdabiamy śmietana. Podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz