środa, 3 kwietnia 2013

Truskawki w galarecie z bitą śmietaną

 Deserek prosty  smaczny i nic więcej nie napiszę :)


Truskawki w galarecie z bitą śmietaną .

składniki

    1 woreczek truskawki mrożone
    1/2 szklanki oranżady czerwonej
    2 łyżeczki żelatyny
    200 ml śmietana 30 %,
    1 łyżka cukru pudru
    1/2 szklanki wody gorącej

Truskawki mrożone wsypujemy do miski i czekamy aż się rozmrożą puszczą wtedy troszkę soku. Dolewamy ok pół szklanki czerwonej oranżady,mieszamy. Do 1/2 szklanki gorącej wody dodajemy żelatynę i mieszamy. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do truskawek. Zostawiamy do stężenia. Śmietanę 30 % ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Stężałą galaretkę z truskawkami kroimy w kostkę i nakładamy do miseczek. Nakładamy śmietanę i znów galaretkę i na koniec ozdabiamy śmietana. Podajemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz