wtorek, 16 kwietnia 2013

Wiosenne odchudzanie Cz 13 - Wiosenna sałatka z cieciorką i ryżem dzikim

Sałatka lekka ,można powiedzieć ,że dietetyczna . Zawiera dużo białka , które pochodzi z cieciorki.
Dobroczynność cieciorki

  • działanie przeciwbólowe (łagodzi bóle głowy oraz gardła)
  • wspomaganie trawienia (w tym celu przydatny jest napar z liści ciecierzycy)
  • leczenie zwichnięć (okłady z liści ciecierzycy)
  • podnoszenie odporności organizmu (eliminacja niedoborów witamin i minerałów)
  • pozytywny wpływ na stan skóry i włosów (ze względu na dużą zawartość cynku oraz witaminy B6)
  • pomoc w obniżeniu cholesterolu we krwi (ze względu na dużą zawartość tłuszczy nienasyconych)
  • pomoc w leczeniu wrażliwości na insulinę i cukrzycę (ze względu na dużą zawartość błonnika)
Wiosenna sałatka z cieciorką i ryżem dzikim


składniki

    1 puszka ciecierzycy,
    1 woreczek ryż dziki Podravka
    1/2 szt feta półtłusta,
    1 pęczek szczypiorku
    pieprz kolorowy ziarnisty
    1 łyżka olej lniany,
    4 szt ogórki konserwowe

Cieciorkę odsączamy z zalewy i wsypujemy do miski. Ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę. Szczypiorek myjemy i osuszamy , następnie siekamy. Ryż dziki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Zimny ryż dodajemy do cieciorki. Ser feta kroimy lub kruszymy. Wszystkie składniki razem mieszamy. Dodajemy olej lniany. Doprawiamy pieprzem kolorowym świeżo mielonym. Już nie solimy .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz