Bardzo ciekawa tarta którą miałam okazję wypróbować , wyszła cudna w smaku więc podaję przepis.
Francuska tarta na szampanie
składniki45 dag rabarbar ,
30 dag truskawki ,
cytryna ,
3 łyżki cukru
4 jajka ,
2 łyżki cukru pudru
125 ml szampan słodki
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę na tarte smarujemy masłem obsypujemy tarą bułkę. Rabarbar obieramy kroimy w kawałki ok 2 cm i układamy ciasno na blasze. Posypujemy cukrem kryształem i wstawiamy do piekarnika na 15min. Po tym czasie układamy na rabarbarze całe truskawki. Jajka ubijamy z cukrem pudrem dolewamy szampana i miksujemy na pianę. Pianę wlewamy na truskawki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok 20 min.
Bardzo ładna i szybka tarta. Dzisiaj też robiłam tartę, ale tylko z truskawkami :)
OdpowiedzUsuń