wtorek, 21 maja 2013

Gnocchi z mięsnym sosem

Pyszne gnocchi z sosem mięsnym wieprzowym . Bardzo smaczne danie .

Gnocchi z mięsnym sosem

składniki
  1 kg ziemniaki,
    Sól morska- MŁYNEK,
    1 szt jajko,
    20 dag mąka,
    5 dag mąka ziemniaczanej
    1  cebula,
    30 dag wołowiny,
    Kucharek - uniwersalna,
    1 łyżka przecier pomidorowy 30%,
    pieprz czarny mielony,
    1 ząbek czosnku

Najpierw nastawiamy sos mięsny. Kawałek wołowiny kroimy w małe kawałki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy. Na osobnej patelni podsmażamy mięso. Łączymy mięso z podsmażoną cebulą, dodajemy przecier pomidorowy i smażymy. Podlewamy wodą , dodajemy przyprawę uniwersalna i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa. Podlewając i mieszając co jakiś czas. Na koniec doprawiamy pieprzem do smaku.
Robimy gnocchi. Ziemniaki obieramy  gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę. Do zimnych ziemniaków dodajemy sól, jajko i maki. Wyrabiamy ciasto. Nastawiamy wodę z dodatkiem soli. Z ciasta robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i rozgniatamy je widelcem. Gotujemy. Kiedy gnocchi wypłynie wybieramy łyżka cedzakową i podajemy z sosem mięsnym.



Polskie przysmaki z mąki i ziemniaków

2 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis. Zachęcam do udziału w konkursie na durszlaku lub mikserze polskie przysmaki z mąki i ziemniaków.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń