środa, 22 maja 2013

Lody wieloowocowe

I kolejny pomysł na smaczne lody . Tym razem powstały z truskawek, bananów i rabarbaru .

Lody wieloowocowe

składniki

    2  banany,
    3 kawałki rabarbaru,
    20 dag truskawki,
    cukier,
    1 szklanka mleko zagęszczone niesłodzone Gostyń

Rabarbar obieramy i kroimy w kosteczkę zagotowujemy w 2 szklankach wody z dodatkiem cukru ok 2 łyżki. Gotujemy ok 6 min i odstawiamy do wystudzenia. Banany obieramy i kroimy w plasterki, truskawki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy kompot rabarbarowy dodajemy banany i truskawki - miksujemy razem. Dolewamy mleko zagęszczone niesłodzone i razem miksujemy. Wlewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Po ok 1 godzinie mieszamy i znów wstawiamy do zamrażalnika , czynność powtarzamy 2-3 razy. Podajemy z posypką.



1 komentarz:

  1. muszą być pyszne, ja lubię bardzo domowe sorbety np. z trukawek:)

    OdpowiedzUsuń