Na diecie tez możemy pozwolić sobie na coś extra a nie ma jak rogaliki z budyniem.
Dietetyczne rogaliki z waniliowym budyniem
składniki
250 g mąki
7 g drożdży
3 łyżki cukru
Sól morska- MŁYNEK
60 ml mleka odtłuszczonego
100 ml jogurtu odtłuszczonego
1 jajko
1 łyżka oleju
2 szt budynie
2 szklanki mleko odtłuszczone do budyniu
Na samym początku robimy rozczyn. W misce w ciepłym mleku odtłuszczonym mieszamy drożdże. Dodajemy cukier - mieszamy. Posypujemy łyżką maki i odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski przesiewamy mąkę wbijamy jajko lekko solimy , dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i wlewamy wyrośnięty rozczyn i jogurt 0 % . Wyrabiamy ciasto. Ciasto posypujemy mąką nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie gotujemy gesty budyń na mleku odtłuszczonym i studzimy go. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 części. Każdą cześć rozwałkowujemy w okręg. Kroimy na trójkąty. Nakładamy łyżkę budyniu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i po ok 10 min wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz