Smaczne danie obiadowe podajemy z z chlebkiem ale pasuje także do ryżu .
Klopsiki w kapuście z warzywami
składniki
1/2 szt kapusta biała
1 szk papryka czerwona
20 dag pieczarki
1 szt cebula
1 marchewka
pieprz biały
Sól morska
1/2 kg mięso mielone
2 ząbki czosnku
bułka tarta
1 jajko
olej do smażenia
masło
bulion wołowy
1 łyżka mąka
Mięso mielone przekładamy do miseczki dodajemy posiekana cebule , wyciśnięty czosnek. Mieszamy dodajemy jajko i bułkę tarta. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formujemy małe kuleczki i smażymy je na maśle z dodatkiem oliwy. Kiedy mięsne kuleczki są złote wyciągamy je. Kapustę kroimy , pieczarki i cebulę kroimy i dodajemy je na tłuszcz po smażeniu klopsików. Smażymy chwilę. Dodajemy pokrojona kapustę ,paprykę i starta na tarce marchewkę. Wszystkie składniki mieszamy. Smażymy doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Zalewamy szklankę wody z rozpuszczona kostka bulionową wołową. Gotujemy warzywa do miękkości. Z masła i mąki robimy zasmażkę dodajemy do kapusty , mieszamy i wkładamy klopsiki, zagotowujemy wszystko razem i podajemy.
smaczne danie:)
OdpowiedzUsuń