niedziela, 20 października 2013

Penne w sosie warzywno serowym

Kolejne danie , które zrobiłam dla córki która jak wcześniej wspominałam nie będzie jadła mięska.


Penne w sosie warzywno serowym
składniki
  1 brokuł
    1  marchewka
    2 ząbki czosnku
    2 szt serek topiony
    1/2 szklanki śmietana 30 %
    pieprz biały
    1 szt papryka żółta
    1 łyżeczka masła

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy i odstawiamy. Brokuła myjemy kroimy w róże i gotujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce duże oczka. Paprykę kroimy w małą kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy wyciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojona paprykę i starta marchewkę podsmażamy. Śmietanę 30 podgrzewamy , dodajemy serek topiony i mocno mieszamy aby się rozpuścił - nie zagotowujemy. Na patelnie dodajemy brokuła , solimy i doprawiamy pieprzem do smaku. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Mieszamy . Dodajemy śmietanę z serkiem mieszamy dobrze. Jeżeli trzeba jeszcze doprawiamy do smaku.



3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie kremowe sosy, i do tego kolorowo, super danie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Kalorycznie, ale pyyyysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. troszkę kalorii jest ale sa teraz serki light i juz mniej kalorii

    OdpowiedzUsuń