czwartek, 24 października 2013

Placuszki z ziemniaków na śmietanie z pieczarkami

Bardzo chrupkie i fantastycznych kształtach położone na kwaśnej śmietanie i wykończone pieczarkami z masełkiem -  jesienny super smaczny obiadek.

Placuszki z ziemniaków na śmietanie z pieczarkami 


składniki

    5 szt ziemniaki
    2 szt jajka
    2 ząbki czosnku
    Sól morska-
    pieprz czarny mielony
    olej do smażenia
    śmietana kwaśna Bieluch
    25 dag pieczarek
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej duże oczka. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do ziemniaków. Wbijamy 2 jajka , solimy i doprawiamy pieprzem. dodajemy mąki ale mało ok 2 łyżki. Na patelni rozgrzewamy olej nakładamy ręką małe placuszki. Smażymy na złoto. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na masełku - doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na talerz dajemy kleks śmietany rozmazujemy go solimy układamy placuszek na niego pieczarki podajemy.






1 komentarz: