Smaczna zupka polecam na zimowe obiady , kolację . Lekka aromatyczna warta wypróbowania.
Drobiowa gulaszowa na winie
składniki
1/2 szklanki wina białego półwytrawnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szt papryka czerwona
1 szt papryka żółta
2 łyżki masła
papryka słodka mielona
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
pieprz czarny mielony
curry Prymat
1/2 szklanki śmietany 30 %
3 szklanki bulion
2 piersi z kurczaka
Na patelni rozpuszczamy masło , podsmażamy posiekany czosnek i cebule . Mięso z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę doprawiamy papryką słodka , curry , solą i pieprzem - odstawiamy na ok 30 min. Po tym czasie mięso dodajemy na patelnię z cebulkę i czosnkiem , podsmażamy. dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki - wszystko razem smażymy. Podlewamy białym winem- wino redukujemy na dużym ogniu. Następnie dolewamy ok 3 szklanki bulionu. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy przecier pomidorowy. Doprawiamy solą ,pieprzem i papryką słodką i ostrą do smaku. Na koniec dolewamy śmietanę 30 procent i gotuję jeszcze kilka minut.
pysznie:)
OdpowiedzUsuńjesteś moją kulinarną inspiracją, jutro na obiad serwuje Twoją zupę :)
OdpowiedzUsuń