sobota, 30 listopada 2013

Szynka w sosie paprykowo - warzywnym

Smaczny obiadek , plastry szynki w sosie warzywnym z dużą dawka papryki słodkiej .

Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem.

Szynka w sosie paprykowo - warzywnym

składniki
   1/2 kg szynka mięso
    papryka słodka mielona
    papryka ostra
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka oleju
    1/2 szklanki bulionu
    1/2 szklanki śmietana 30 %
    pieprz biały
    włoszczyzna mrożona

Mięso szynkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry , lekko rozbijamy. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą . Mięso podsmażamy z 2 stron. Dodajemy ok 2 szklanek mrożonej włoszczyzny typu julienne, chwilę smażymy. Podlewamy bulionem. Dodajemy paprykę słodką i ostra , solimy do smaku doprawiamy pieprzem i dusimy. Jeżeli trzeba jeszcze podlewamy bulionem. Kiedy mięso jest miękkie zaciągamy sos śmietana 30 procent. Danie jest gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz