Smaczny obiadek , plastry szynki w sosie warzywnym z dużą dawka papryki słodkiej .
Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem.
Szynka w sosie paprykowo - warzywnym
składniki
1/2 kg szynka mięso
papryka słodka mielona
papryka ostra
1 łyżka masła
1 łyżeczka oleju
1/2 szklanki bulionu
1/2 szklanki śmietana 30 %
pieprz biały
włoszczyzna mrożona
Mięso szynkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry , lekko rozbijamy. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą . Mięso podsmażamy z 2 stron. Dodajemy ok 2 szklanek mrożonej włoszczyzny typu julienne, chwilę smażymy. Podlewamy bulionem. Dodajemy paprykę słodką i ostra , solimy do smaku doprawiamy pieprzem i dusimy. Jeżeli trzeba jeszcze podlewamy bulionem. Kiedy mięso jest miękkie zaciągamy sos śmietana 30 procent. Danie jest gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz