Smaczna jesienna zupka z warzywami i nuta curry.
Jesienna zupa jarzynowa z nuta curry
składniki
3 ziemniaki
1 udko
1 marchewka
1 garść fasolki szparagowej
3 kawałki kalafiora
sól morska
pieprz biały
sos sojowy
curry
śmietana 30 %
1 łyżka masło
1 szt liść laurowy
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę , marchewkę także obieramy i kroimy w kostkę . Kalafior kroimy w różyczki. Fasolkę na małe kawałki. W garnku z ok 1 litrem wody gotujemy udko od kury z dodatkiem liścia laurowego i soli morskiej. Na patelni rozpuszczamy masło o podsmażamy pokrojone ziemniaki dodajemy curry do smaku i resztę warzyw - smażymy. Solimy i doprawiamy pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do garnka z rosołem powstałym z gotowania udka. Mięso obieramy od kości i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości warzyw. doprawiamy sosem sojowym . Na koniec wlewamy ok 1/2 szklanki śmietany 30 procent.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz