czwartek, 14 listopada 2013

Jesienna zupa jarzynowa z nuta curry

 Smaczna jesienna zupka z warzywami i nuta curry.
 Jesienna zupa jarzynowa z nuta curry

 składniki
    3 ziemniaki
    1 udko
    1  marchewka
    1 garść fasolki szparagowej
    3 kawałki kalafiora
    sól morska
    pieprz biały
    sos sojowy
    curry
    śmietana 30 %
    1 łyżka masło
    1 szt liść laurowy


Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę , marchewkę także obieramy i kroimy w kostkę . Kalafior kroimy w różyczki. Fasolkę na małe kawałki. W garnku z ok 1 litrem wody gotujemy udko od kury z dodatkiem liścia laurowego i soli morskiej. Na patelni rozpuszczamy masło o podsmażamy pokrojone ziemniaki dodajemy curry do smaku i resztę warzyw - smażymy. Solimy i doprawiamy pieprzem. Zawartość patelni przekładamy do garnka z rosołem powstałym z gotowania udka. Mięso obieramy od kości i dodajemy do zupy. Gotujemy do miękkości warzyw. doprawiamy sosem sojowym . Na koniec wlewamy ok 1/2 szklanki śmietany 30 procent.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz