poniedziałek, 4 listopada 2013

Leniwe z almette - nasz hit

Powstały leniwe choć leni anie miałam . Dziś duża wersja a ciasto z dodatkiem serka almette . wyszły super , były dokładki będzie powtórka.


Leniwe z almette

składniki
    bułka tarta
    masło
    Sól morska-
    serek almette
    1  jajko
   ok  2 szklanki mąki
    6  ziemniaków

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Jeszcze ciepłe przepuszczamy przez praskę. Dodajemy jajko , serek almette i szklankę mąki . Wyrabiamy w misce ciasto. Jeżeli jeszcze będzie się kleić dodajemy pozostałą mąkę ale pomału ,żeby ciasto nie wyszło za twarde. Solimy do smaku. Ilość mąki zależna jest od gatunku ziemniaków. Formujemy dość gruby wałek i kroimy go na plasterki. Wodę zagotowujemy w dużym garnku solimy ja . Wrzucamy kluski i gotujemy. Lekko mieszamy , jak wypłyną gotujemy jeszcze kilka minut. Na patelni rozpuszczamy masło dajemy tarta bułkę solimy i mieszamy. Polewamy leniwe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz