poniedziałek, 4 listopada 2013

Czekoladowe Tiramisu

Moja kuchnia i moja osoba miała zaszczyt przetestować nowość marki marki GOSTYŃ
Śmietanka Czekoladowa 30 % ,

Wspaniały produkt , pyszny smak .  Możemy ją używać do wszystkich deserów , tortów i czego jeszcze chcemy .  Wystarczy ja ubić i wszystko :)

W długi weekend zrobiłam z nią deser Tiramisu - wyszło obłędne . Połączenie kawy , amaretto i czekolady ....


Czekoladowe Tiramisu


składniki


  • 300g serka mascarpone,
  •  okrągłe biszkopty
  • szklanka śmietanki czekoladowej  30% Gostyń 
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej 
  • 3 łyżki likieru amaretto.
 Kawę rozpuszczalną zaparzyć ostudzić i  wymieszać z likierem. W tej mieszance moczymy nasze okrągłe biszkopty . Śmietankę czekoladową ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Kiedy jest sztywna miksujemy ją  z serkiem mascarpone. Na dno pucharków nakładamy namoczone w kawie biszkopty . Nakładamy  po łyżce masy na biszkopty. Kolejno układamy warstwami namoczone biszkopty i masę serową. Wierzch dekorujemy kawą rozpuszczalna w proszku. 








1 komentarz: