Buraczki są niesamowicie pyszne delikatne jak raz zrobisz nie przestaniesz . Usłyszysz na drugi dzień , będą buraczki dziś ?
Pyszne buraczki na ciepło
składniki
4 szt dużych buraków
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
Sól morska
pieprz biały lub czarny
ocet 10 % do smaku
cukier drobny
Buraki dość duże obieramy z skórki i surowe ścieramy na tarce duże oczka. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy starte buraki- podsmażamy chwilę - mieszając od czasu do czasu. Następnie podlewamy 4 łyżkami wody zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem. Dodajemy sól, pieprz, ocet i cukier do smaku. Buraczki muszą mieć wyrazisty smak, kwaśno słodki. Jeżeli jest potrzeba jeszcze dodajemy odrobinę wody i chwilę dusimy. Na koniec dodajemy śmietanę , mieszamy i odstawiamy już nie smażymy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz