sobota, 2 listopada 2013

Pyszne buraczki na ciepło

Buraczki są niesamowicie pyszne delikatne jak raz zrobisz nie przestaniesz . Usłyszysz na drugi dzień , będą buraczki dziś ?


Pyszne buraczki na ciepło


składniki
   4 szt dużych  buraków
    2 łyżki masła
    3 łyżki śmietany
    Sól morska
    pieprz biały lub czarny
    ocet 10 % do smaku
    cukier drobny

Buraki dość duże obieramy z skórki i surowe ścieramy na tarce duże oczka. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy starte buraki- podsmażamy chwilę - mieszając od czasu do czasu. Następnie podlewamy 4 łyżkami wody zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem. Dodajemy sól, pieprz, ocet i cukier do smaku. Buraczki muszą mieć wyrazisty smak, kwaśno słodki. Jeżeli jest potrzeba jeszcze dodajemy odrobinę wody i chwilę dusimy. Na koniec dodajemy śmietanę , mieszamy i odstawiamy już nie smażymy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz