sobota, 30 listopada 2013

Roszponka ze smażonymi balsamicznymi gruszkami

Lekka przystawka sałatka z lekko słodkimi gruszkami i serem mozzarella.


Roszponka ze smażonymi balsamicznymi gruszkami


składniki
  2 garście roszponki
    2 gruszki
    1 łyżeczka masła
    2 łyżeczki cukru
    ocet balsamiczny
    sól morska
    1 kulka ser mozzarella

Sałatę myjemy i osuszamy w wirówce do sałaty. Gruszkę dobrze myjemy nie obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło dajemy pokrojone gruszki, następnie wsypujemy cukier i karmelizujemy go - mieszamy i zmniejszamy płomień aby się nie spalił. Dolewamy ocet balsamiczny. Mieszamy aby wszystko się połączyło. Balsamiczne gruszki układamy na sałacie. Dodajemy kawałki sera mozzarella. Całość solimy do smaku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz